Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 17:45

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

Η βασική ιδέα του κτιρίου προκύπτει από την ανάγκη ενός πυρήνα ανάσας, ενός αιθρίου, γύρω από το οποίο αρθρώνεται ολόκληρο το κτίριο. Το αίθριο, το οποίο βρίσκεται στον λαιμό του κτιρίου, δημιουργεί προστατευμένες βεράντες, ενοποιεί και ταυτόχρονα διαχωρίζει το κοινόχρηστο από το ιδιωτικό.
Κύριο συνθετικό εργαλείο αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου ροϊκού όγκου, ο οποίος διαφοροποιείται από όροφο σε όροφο, στρέφεται και σύρεται προκειμένου να δημιουργηθούν βατά δώματα και ενδιαφέρουσες οπτικές φυγές. Οι ημιυπαίθριοι χώροι και οι εξώστες υποχωρούν και προβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό ιδιωτικότητας που απαιτείται.
Published in PROJECTS
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 17:53

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ II

Το κτίριο βρίσκεται τοποθετημένο ελεύθερα σε γωνιακό οικόπεδο εντός σχεδίου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Λεωφόρο Κηφισίας,
σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή όπου συναντάμε πολλά κτίρια γραφείων. Αποτελείται από έναν ενιαίο ορθογώνιο όγκο, με ανοιχτό αίθριο στο κέντρο του, ο οποίος υποχωρεί στην νοτιοανατολική γωνία του δημιουργώντας μια απότμηση και παράλληλα διαμορφώνονται οριζόντια διαμπερή ανοίγματα στον όγκο του κτιρίου. Με αυτές τις χειρονομίες, δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος εκτόνωσης, στο επίπεδο του ισογείου, ο οποίος επιτρέπει την υπαίθρια πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία οπτικών φυγών προς τις δυο πλευρές του οικοπέδου που εφάπτονται στους δρόμους.

Το κτίριο διαμορφώνεται εξωτερικά σε τρεις ζώνες καθ’ ύψος. Η πρώτη ζώνη αποτελεί το ισόγειο του κτιρίου, το οποίο “ξεδιπλώνεται”
και ενοποιείται με την υπαίθρια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην νοτιοδυτική πλευρά, περικλείοντας με αυτόν τον τρόπο την επιφάνεια νερού, που περιβάλλει τον πυρήνα του κλιμακοστασίου. Η δεύτερη ζώνη αποτελεί τον κορμό του κτιρίου, βρίσκεται στο επίπεδο του πρώτου ορόφου και περικλείεται από γυάλινες επιφάνειες. Παρεμβάλλεται ανάμεσα στην πρώτη ζώνη-βάση και τρίτη ζώνη-στέψη, διαχωρίζοντας τους όγκους και εντείνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση του κτιρίου που αιωρείται. Η τρίτη ζώνη αφορά στον β’ και γ’ όροφο, που τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αποτελούν μαζί μια ενότητα και διαμορφώνουν τον άνω όγκο του κτιρίου με τα περιμετρικά στοιχεία σκίασης.

Οι τρεις όψεις του κτιρίου (ανατολική, δυτική, νότια) είναι κατά κύριο λόγο γυάλινες και διατρέχονται περιμετρικά από οριζόντια στοιχεία σκίασης, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα δυναμικό χαρακτήρα που μεταβάλλεται, ακολουθώντας την κλίση των στοιχείων σκίασης καθ’ύψος. Η βόρεια όψη του κτιρίου, όπου εσωτερικά χωροθετούνται οι ανελκυστήρες, το κλιμακοστάσιο και οι χώροι υγιεινής, είναι κυρίως κλειστή με μικρά οριζόντια ανοίγματα κατά μήκος της, ακολουθώντας τα οριζόντια στοιχεία σκίασης των άλλων πλευρών. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου, επιτρέποντας τον έλεγχο του ηλιασμού και του φυσικού δροσισμού των εσωτερικών χώρων του, καθώς στόχος της πρότασης είναι ο συνδυασμός της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με την αισθητική και αρμονική ένταξη στον πολεοδομικό ιστό, παρέχοντας παράλληλα ένα σύγχρονο χώρο γραφείων υπερτοπικής εμβέλειας, που ικανοποιεί τις ανάγκες ενός “ανοικτού σχεδιασμού” εργασιακού χώρου.
Published in PROJECTS
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 12:20

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ

Το συγκρότημα κατοικιών Mykonos Esti αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες οικίες σε ιδιαίτερη τοποθεσία, στην κορυφή ενός λόφου, με θέα τη Χώρα της Μυκόνου και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Οι κατοικίες υποδέχονται τους επισκέπτες σε ένα αυθεντικό Κυκλαδίτικο περιβάλλον, εφοδιασμένο με την τοπική κουλτούρα, αποτελώντας το ιδανικό υπόβαθρο για την ανακάλυψη των κρυμμένων όψεων του νησιού στον δικό τους ρυθμό. Οι Mykonos Esti Luxury Villas βρίσκονται στον ήσυχο οικισμό Κανάλια, στο υπερυψωμένο ακρωτήριο ακριβώς δίπλα στη Χώρα της Μυκόνου. Το συγκρότημα απολαμβάνει μοναδική θέα προς τα ακατοίκητα νησάκια Μπάος και Κάβουρας, στα βόρεια, και τον κόλπο της Χώρας, στα ανατολικά. Ο σχεδιασμός των κατοικιών έγινε με σεβασμό στο χτισμένο και το φυσικό τοπίο του νησιού. Οι ήπιες αρχιτεκτονικές επιλογές και επεμβάσεις χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων των κτιρίων και εντάσσονται αρμονικά στην κλίμακα και το ύφος των Κυκλαδίτικων οικισμών.

Οι τρεις κατοικίες, με χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει κατάλευκους τοίχους και τοπική πέτρα, έχουν αυτόνομη πρόσβαση. Το εσωτερικό κάθε μιας από αυτές φιλοξενεί πέντε υπνοδωμάτια και έξι λουτρά. Η διαρρύθμιση σε τρία επίπεδα διασφαλίζει την ιδιωτικότητα όλων των επισκεπτών μέσα από ανεξάρτητες εισόδους. Το επίπεδο της εισόδου περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένους χώρους κουζίνας, ενώ δίπλα σε αυτούς, βρίσκονται οι χώροι τραπεζαρίας και το καθιστικό, μέσα σε προστατευμένες γωνιές με θέα προς τη θάλασσα. Η master σουίτα καταλαμβάνει ολόκληρο τον τελευταίο όροφο, απολαμβάνοντας τη θέα του Αιγαίου και της Χώρας της Μυκόνου υπό από τον Κυκλαδίτικο ουρανό. Η μινιμαλιστική αίσθηση του εσωτερικού, με απαλές καμπύλες και πατητή τσιμεντοκονία στα δάπεδα, ολοκληρώνεται με σταθερά έπιπλα από φυσική δρυ, φωτεινές ξύλινες οροφές και αέρινα λινά υφάσματα. Οι μεγάλοι υπαίθριοι χώροι αναψυχής, είναι στρωμένοι με τοπική πέτρα. Στο κέντρο τους βρίσκονται τοποθετημένες τρεις ιδιωτικές πισίνες, δίπλα σε Μεσογειακούς κήπους, που λειτουργούν ως συνέχεια του φυσικού τοπίου. Οι υπαίθριοι καθιστικοί χώροι, προστατευμένοι από πέργκολες με καλαμωτές, υπογραμμίζουν την εμπειρία του χρήστη στο κυκλαδίτικο τοπίο της Μυκόνου.

Κείμενο: Σταύρος Μαρτίνος

Published in PROJECTS
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022 12:26

ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ

Η υφιστάμενη κατάσταση στη μαρίνα χαρακτηρίζεται από μια παράλληλη, αποκομμένη και μη διαπερατή, ανάπτυξη των οικιστικών χρήσεων, της κύριας οδικής αρτηρίας της Λεωφόρου Ποσειδώνος, του γραμμικού πρασίνου και της μαρίνας.
Μια πρώτη κίνηση διάτρησης του σκληρού ορίου της Λεωφόρου Ποσειδώνος είναι η επανάληψη της κλίμακας και του καννάβου της πόλης με τη δημιουργία νέων κτιρίων εμπορικών χρήσεων, αναψυχής κι ελλιμενισμού στην επιφάνεια της μαρίνας. Η ιδιαίτερη μορφή και το επαναληπτικό μοτίβο των αλλεπάλληλων προβλήτων της μαρίνας ως στοιχείο, δημιουργεί ενδιαφέρον στη δημιουργία κενών και πλήρων. Η δημιουργία ενός σχηματικού καθρεπτίσματος, ανάμεσα στο φυσικό στοιχείο του νερού και του δομημένου πρασίνου αναζωογονεί την περιοχή με όρους οικολογίας, βοηθώντας στο μικροκλίμα της περιοχής. Η επίδραση του σχήματος των προβλήτων, σε συνέργεια με το δομημένο πράσινο, καθορίζουν τον τελικό κάνναβο και μορφή των χρήσεων στη μαρίνα, με γνώμονα το κτιριολογικό πρόγραμμα και τον καθορισμό των αναγκαίων επιφανείων δραστηριοτήτων, εκτόνωσης και στάσης. Η διοχέτευση προς το θαλάσσιο μέτωπο μέσω νέων διόδων κυκλοφορίας και χρήσεων καθιστά τη Μαρίνα Αλίμου ως τη διεπαφή ανάμεσα στη ζωή της πόλης και στη ζωή της θάλασσας, με τις χρήσεις του ελλιμενισμού να αποτελούν συγχρόνως μια οικονομική δραστηριότητα αλλά και ένα "σκηνικό γεγονός" για τους επισκέπτες της μαρίνας. Οι διαμορφώσεις στη μαρίνα αποτελούν το υπόβαθρο για πολλαπλές δραστηριότητες στον εξωτερικό χώρο σε περιόδους καλοκαιρίας. Η παρουσία εκτενούς δομημένου πρασίνου και στεγάστρων δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σκίαση και δροσισμό. Το πράσινο διαχέεται δημιουργώντας μία νέα τοπολογία όπου το δομημένο πράσινο λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο ανάμεσα στο υγρό στοιχείο της θάλασσας και του ρέματος της Πικροδάφνης. Οι εσωτερικοί χώροι του δομημένου κτιριολογικού αποτελούν το κέλυφος προστασίας από το κρύο, αφήνοντας τη θέα και την εγγύτητα με το φυσικό στοιχείο και τον εξωτερικό χώρο ανεπηρέαστη, μέσω διαμπεροτήτων και διαφανειών.
Ο σχεδιασμός πληροί τις αρχές μιας περιβαλλοντικής και αειφόρου παρέμβασης, μέσω της αύξησης της βιοποικιλότητας και της χρήσης κατάλληλων υλικών και σκιάστρων για αποφυγή του φαινομένου νησίδων θερμότητας. Ο αέρας διοχετεύεται μέσω διαμπεροτήτων, αλλά και οπών στα στέγαστρα, ούτως ώστε να μην "εγκλωβίζεται" σε σκληρά κελύφη. Με αυτό τον τρόπο η μαρίνα δροσίζεται σε όλη την έκταση της. Οι κινητές περσίδες προσαρμόζονται με στόχο την επίτευξη ελαχιστοποίησης του ηλιακού θερμικού φορτίου. Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων αυξάνοντας το φυσικό δροσισμό. Περαιτέρω προστατεύουν το δώμα από τα θερμικά φορτία της ηλιακής ακτινοβολίας. Η διαπερατότητα του φυσικού εδάφους προσφέρει φυσική αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων, όπως και τη συλλογή τους σε ειδικές δεξαμενές για χρήσεις άρδευσης. Η φύτευση, τέλος, ψηλών δέντρων, στην περίμετρο του οικοπέδου που γειτνιάζει με το σκληρό όριο της Λεωφόρου Ποσειδώνος, λειτουργεί ως προστατευτικό φίλτρο απορροφώντας την οχλοβοή της πόλης.
Το δομημένο περιβάλλον σε συνέργεια με το φυσικό στοιχείο αποτελούν μια νέα τοπολογία, μέσω των φυτεμένων δωμάτων, της εκτενούς φύτευσης και του συνδυασμού σκίασης με αρχιτεκτονικά και φυσικά μέσα. Οι υποδομές επαναφοράς της άμεσης επαφής με τη θάλασσα εμπίπτουν στο συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης της βιοφιλίας και σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.
Published in PROJECTS
Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2022 16:08

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το συγκρότημα κατοικιών βρίσκεται στην οδό Μαρίας Κάλλας και είναι όμορο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αποτελείται από τέσσερα διαμερίσματα (από 180 έως 230 τ.μ.), τα οποία αναπτύσσονται τόσο κατακόρυφα με εσωτερικά κλιμακοστάσια που οδηγούν σε πατάρια, όσο και γύρω από ένα κεντρικό κλιμακοστάσιο και δύο ίσου μεγέθους αίθρια. Στα κεντρικά αίθρια, εκ των οποίων το πρώτο διαπερνάει το κτίριο από το δώμα μέχρι το επίπεδο του υπογείου και το δεύτερο έως το επίπεδο του ισογείου, εκτονώνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι των διαμερισμάτων. Στο επίπεδο του ισογείου δημιουργείται χώρος pilotis, με αποτέλεσμα την επίτευξη ενός διαμπερούς κενού και μιας οπτικής φυγής προς την βόρεια πλευρά του γηπέδου, για όποιον εισέρχεται στην πολυκατοικία από την κύρια είσοδο, νότια του κτιρίου. Επιπλέον, το συγκρότημα περιλαμβάνει δύο πισίνες στο επίπεδο του δρόμου και μία στο φυτεμένο δώμα, ενσωματώνοντας το στοιχείο του νερού στην εμπειρία της κατοίκησης. Ιδιαίτερα, η πισίνα του δώματος εμπλουτίζει με μοναδικό τρόπο το κάδρο της απέραντης έκτασης του πρώην αεροδρομίου και μελλοντικού πάρκου του Ελληνικού. Όσον αφορά στην διάταξη των χώρων στις κατοικίες, επιλέγεται η τοποθέτηση των χώρων διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία) στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται και ο κεντρικός δρόμος, με σκοπό οι κάτοικοι να απολαμβάνουν το νοτιοδυτικό και νοτιοανατολικό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπνοδωμάτια εκτονώνονται στη βόρεια πλευρά του γηπέδου, ώστε να χαίρουν μεγαλύτερης ιδιωτικότητας και θέασης του ειδικά διαμορφωμένου κήπου στον ακάλυπτο χώρο. Τέλος, τα διαμερίσματα διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα σε όλους τους χώρους, τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε εξώστες, ημιυπαίθριους ή βατά δώματα, και συμβάλλουν στην αποτύπωση των εναλλαγών του εξωτερικού περιβάλλοντος και της μοναδικής τοπογραφίας της περιοχής στο εσωτερικό. Πρόκειται για ένα πρότυπο κτίριο ενεργειακής κλάσης Α+, το οποίο προωθεί τη βιωσιμότητα μέσω της χρήσης συστημάτων υψηλής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Published in PROJECTS