Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020 17:33

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "WHITE COAST SUITES" ΣΤΗ ΜΗΛΟ

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέας τουριστικής μονάδας στην περιοχή Μύτακας της Μήλου. Το σχήμα του οικοπέδου και ο προσανατολισμός του καθορίζουν τις βασικές συνθετικές αποφάσεις για το συγκρότημα. Οι όγκοι του συγκροτήματος διασπώνται με βάση το φυσικό ανάγλυφο και η αντίληψη του επισκέπτη καθορίζεται από οπτικές φυγές.
Η παράθεση των όγκων στο φυσικό έδαφος δημιουργεί ένα ενιαίο, λειτουργικά και αισθητικά, σύνολο. Πιο συγκεκριμένα, οι όγκοι των κτιρίων παρατίθενται στο οικόπεδο μέσω ενιαίων χειρονομιών σε μορφή συνεχούς μετώπου. Έπειτα το συνεχές μέτωπο διασπάται σε τέσσερα μέρη με βάση το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου. Το συνεχές μέτωπο λειτουργεί ως μια σταθερή βάση στην οποία προστίθεται η απόληξη καθώς και η ογκοπλασία που προδίδει την μονάδα και τη γεωμετρία ενός κυκλαδίτικου οικισμού. Η ογκοπλασία εγγράφεται στο γεωμετρικό ανάλογο της σύγχρονης μορφής σε αντίστιξη με της παραδοσιακής. Ήτοι, το σύγχρονο είναι η ενιαία ευθεία γραμμή ενώ το παραδοσιακό είναι η διασπασμένη γραμμή στην κλίμακα της μονάδας. Στοιχεία διαμπερότητας και σημείων θέασης, εντείνονται μέσω της αποκόλλησης και στροφής του κτιρίου της υποδοχής και εστιατορίου προς τη δύση του ηλίου. Το μονοπάτι που διασχίζει τους δύο όγκους οδηγεί σε μια αμφιθεατρική διαμόρφωση που καταλήγει σε μια κοινόχρηστη κολυμβητική επιφάνεια, στην οποία αντανακλάται το ηλιοβασίλεμα. Με αυτόν τον τρόπο το χωρικό μοντέλο αποτελεί το υπόβαθρο της μέγιστης εμπειρίας του επισκέπτη στο φυσικό τοπίο της Μήλου.
Οι επιμέρους επιλύσεις των κλιμακοστασίων και του ανελκυστήρα ενισχύουν την διάσπαση των όγκων και την ποικιλία της κορυφογραμμής των κτηρίων. Έτσι λοιπόν, έχουμε μια ογκοπλασία ενιαίας υπόλευκης απόχρωσης που αναδεικνύεται από τη φωτοσκίαση.
Στις εσωτερικές και σε επιμέρους εξωτερικές επιφάνειες δαπέδου και τοίχων εφαρμόζεται πατητή τσιμεντοκονία, αποδίδοντας το στοιχείο της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ακόμη πιο απτό τρόπο. Τα στηθαία είναι μίξη κτιστού και γυάλινου και τα ορθογώνια ανοίγματα παρεμβάλλονται με υψίκορμα που δίνουν ένα ρυθμό και αναλογίες ενός κυκλαδίτικου οικισμού.
Published in PROJECTS
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 11:49

ΥΠΟΣΚΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο σχεδιασμός δύο αυτόνομων κατοικιών τεσσάρων και τριών υπνοδωματίων αντίστοιχα, έχοντας ως βασικό γνόμωνα σχεδιασμού την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο τοπίο και ταυτόχρονα τη διαλεκτική ένταξη του κτιρίου σε αυτό. Λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη κλίση του οικοπέδου, δημιουργείται ένας ενιαίος υπόσκαφος τεθλασμένος όγκος σχεδιασμένος υπό τέτοια γωνία ώστε να διαφυλάσσονται οι αρχικές χωρικές και ποιοτικές αφετηρίες. Σημαντικές προϋποθέσεις υπήρξαν ο νότιος προσανατολισμός των κατοικιών προς την απέραντη θέα στον κόλπο του Λαγανά και η μέγιστη ιδιωτικότητα μεταξύ των δύο κατοικιών, εξασφαλίζοντας ποιοτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και καθιστώντας ροϊκή την μετάβαση από το μέσα στο έξω και στο χώρο της πισίνας.
Οι καμπύλες φόρμες, ως συνθετικά εργαλεία, σε συνδυασμό με τα γήινα υλικά που επιλέχθηκαν συμβάλλουν στην προσαρμογή του κτιρίου στο τοπίο, ως φαινομενολογική απόρροια του περιβάλλοντος ελαιώνα.
Published in PROJECTS
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020 15:53

ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Βασικό ζητούμενο της πρότασης αποτελεί η αισθητική αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους καθώς και η λειτουργική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων σε υφιστάμενο κτίριο γραφείων στη Μεταμόρφωση. Προτείνεται η δημιουργία νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων στις όψεις του υφιστάμενου κελύφους. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία κατασκευάζονται από μεταλλικό σκελετό χωρίς να επηρεάζεται ο φέροντας οργανισμός του κτιρίου. Στόχος της νέας «επιδερμίδας» του κτιρίου είναι η διατήρηση της υπάρχουσας δομής αλλά ταυτόχρονα η διάσπαση της κτιριακής μάζας που θα προσεγγίζει την ανθρώπινη κλίμακα, δημιουργώντας χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς άνετους και οικείους προς το χρήστη. Η νέα πρόταση της όψης, αποτελείται από τμήματα τοίχων και παραθύρων που εναλλάσσονται μεταξύ τους, δημιουργείται έτσι ένα σύστημα όπου το «κενό» και το «πλήρες» ρυθμίζει την σκιά και το φως προς το εσωτερικό του κτιρίου, ενώ η ρυθμική εναλλαγή τους στην όψη δίνει την αίσθηση του συνόλου στους ανεξάρτητους όγκους της κτιριακής μάζας, προσδίδοντας έτσι μια ενιαία και αναγνωρίσιμη ταυτότητα στο κτίριο.
Published in PROJECTS

Η μελετητική ομάδα κλήθηκε να αναδιαμορφώσει εσωτερικά υφιστάμενο κτίριο γραφείων και καταστημάτων έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης και ταχέως αναπτυσσόμενης εταιρείας. Το υφιστάμενο κτίριο, τμήμα ενός ευρύτερου οικοδομικού συγκροτήματος, χρονολογείται στο 2000 και απαρτίζεται από πέντε επίπεδα (ισόγειο, Α, Β, Γ, Δ όροφος) και υπόγειο. Το κτίριο αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της post modern αισθητικής της εποχής με ορθοκανονικές γυάλινες όψεις και ορθοκανονικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις. 

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε εσωτερικά και με γνώμονα έναν αντίλογο σε καθετί ορθοκανονικό. Προτάθηκαν νέες ροϊκές χαράξεις οι οποίες διαπερνούν τον δομικό κάνναβο του κτιρίου αναδιαμορφώνοντας ριζικά την κάτοψη κάθε επιπέδου. Το κενό και το πλήρες, το φως και η σκίαση, βασικά συστατικά κάθε συνθετικής χειρονομίας υπακούν σε αυτούς τους νέους κανόνες και προσφέρουν στον χρήστη μία συνεχόμενη αίσθηση εναλλαγής.

Σε λειτουργικό επίπεδο οι νέες χαράξεις δημιουργούν διαδρομές και στην συνέχεια οι διαδρομές δημιουργούν χώρους. Οpen plan και κλειστοί χώροι εργασίας καθώς και κοινόχρηστοι χώροι εκτόνωσης παρατίθενται στην κάτοψη κάθε ορόφου και συνδέονται με τους άξονες της συνθετικής πρότασης. Ο σχεδιασμός της άνω στάθμης κάθε ορόφου συμπαρασύρεται από τις νέες χαράξεις, αποσταθεροποιώντας πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση. Οι χαράξεις πέραν των χώρων και των διαδρομών παράγουν και στοιχεία εξοπλισμού(καθιστικά, γραφεία, τράπεζες συνεδρίων) προσδίδοντας στην συνοχή μίας συνολικής προσπάθειας και τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις γενεσιουργές αιτίες του σχεδιασμού.

Published in PROJECTS
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 14:04

"ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΗΣ" ΑΜΚΕ

 Το «Γήπεδο Ζωής» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός του οποίου αποστολή αποτελεί η δημιουργία ενός κέντρου όπου παιδιά και νέοι, θα συμμετέχουν σε αθλητικά, πολιτιστικά, και ακαδημαϊκά προγράμματα, τα οποία θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες ανακαλύπτοντας παράλληλα την κλίση και τις δεξιότητές τους. Το έργο υλοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Αφετηρία της σκέψης μας για το κτίριο αποτέλεσαν τρεις εντελώς διαφορετικοί τόποι: η αλάνα, ο προαύλιος χώρος του σχολείου και η παραδοσιακή αυλή του συνοικιακού αθηναϊκού σπιτιού. Η ξέγνοιαστη δημιουργική ελευθερία της αλάνας, η οργανωμένη εκπαιδευτική μεθοδολογία του σχολικού προαυλίου και η προστασία και εσωτερικότητα της αυλής του οικογενειακού σπιτιού, αποτελούν βασικό κομμάτι της χωρικής εμπειρίας, κατά την οποία το παιδί μεγαλώνει και διαμορφώνεται. Οι τρεις αυτοί τόποι, αποτελούν τη φυσική μετάβαση από τον προστατευμένο χώρο του παιδικού μικρόκοσμου, στην περιπετειώδη πραγματικότητα της ζωής.
Η αντίληψη των παιδιών για τον χώρο, απαιτεί την δημιουργία μικρής κλίμακας κατασκευών, οι οποίες θα συνάδουν με την ηλικία τους και επίσης θα αποτρέπουν την «έκθεση» προς τις μεσοτοιχίες των παρακείμενων βιομηχανικών κτιρίων, δημιουργώντας έναν προστατευμένο και φιλόξενο περιβάλλον. Έτσι προτείνεται η οριζόντια ανάπτυξη του κτιρίου προς όλο σχεδόν τον ωφέλιμο χώρο του οικοπέδου και ταυτόχρονα η διάτρησή του σε διάφορα σημεία διαμορφώνοντας εκτεταμένα εσωτερικά κενά, μεγάλα εσωτερικά αίθρια, τα οποία θα επιτρέπουν τον φωτισμό και την λειτουργική ενοποίηση όλων των επιπέδων του κτιρίου. Αυτοί οι υπαίθριοι κενοί χώροι αποτελούν την επανερμηνεία της αλάνας, του αύλειου χώρου του σχολείου και της αυλής στο παραδοσιακό συνοικιακό αθηναϊκό σπίτι. Με αυτό τον συμβολικό τρόπο εγγράφεται στο κτίριο η χωρική εμπειρία του αστικού αθηναϊκού τοπίου των τελευταίων ετών και η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι, στο σχολείο και τέλος στη πόλη.
Βασικός στόχος της πρότασής μας είναι η δημιουργία ενός χώρου κοινωνικής συναναστροφής όπου οι μαθητές θα μπορούν να συναντιούνται, να αθλούνται και να χαλαρώνουν. Στο χώρο αυτό, ο νέος, μέσα από την προσωπική ενδοσκόπηση, θα μπορεί να εξερευνήσει τον εσωτερικό του κόσμο, «το κρυφό του δωμάτιο», και να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια για να ανακαλύψει το ταλέντο του και να κατακτήσει το μέλλον του.

 

Published in PROJECTS
Σελίδα 2 από 2