Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 11:17

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "GRANT THORNTON" ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Πρόκειται για την ανακαίνιση των γραφείων της εταιρείας Grant Thornton στο Φάληρο. Το υπάρχον κτίριο έχει τυπικό όροφο 220 τ.μ. με βόρειο προσανατολισμό και με μεγάλη ηχητική όχληση που οφείλεται στην παρουσία της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος. Οι αναλογίες του χώρου καθώς και η τεθλασμένη γεωμετρία του μας ώθησε στην απόφαση του διαχωρισμού των γραφείων των διευθυντών τοποθετώντας τα στα άκρα του χώρου αφήνοντας τον ενδιάμεσο χώρο για τους εργαζόμενους σε μια λογική open plan. Η παρουσία του δρόμου και ο προσανατολισμός του κτιρίου σε συνδυασμό με τα μεγάλα υαλοστάσια, μας ώθησαν στην δημιουργία ενός βιοκλιματικού φίλτρου ανάμεσα στο χώρο εργασίας και τα υαλοστάσια. Δημιουργήθηκε ένας εσωτερικός κήπος, παράλληλα με τα παράθυρα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επηρεάζεται το μικροκλίμα των γραφείων.
Published in PROJECTS
Η πρόταση έχει ως αντικείμενό της, την αλλαγή χρήσης του χώρου από κατοικία σε πολιτιστικό κέντρο και την προσθήκη καθ' ύψος δύο επιπέδων, ικανοποιώντας τους όρους της διαθήκης του κ. Σούρλου. Οποιαδήποτε μορφική και κατασκευαστική παρέμβαση ξεκινά από την επισήμανση, πως το κτίριο, αποτελεί στοιχείο της διαθήκης του Κ. Σούρλου ο οποίος το δώρισε στο Δήμο Νέου Ψυχικού με την επιθυμία να κατασκευαστεί εκεί ένας πολιτιστικός χώρος που θα φιλοξενεί αφενός εκθέματα από την ιδιωτική του συλλογή καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Η σημασία του πολιτιστικού χαρακτήρα του κτιρίου εντείνεται από την πρόταση των μελετητών για την κατασκευή δύο επιπέδων εκθεσιακών χώρων πάνω από το υπάρχον κέλυφος, δημιουργώντας ταυτόχρονα υπαίθριους χώρους από όπου η θέα της πλατείας και της Εκκλησίας είναι μοναδική. Σημαντική επίσης προσθήκη αποτελεί η βιβλιοθήκη στο ημιυπόγειο της οικοδομής.
Published in PROJECTS
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 10:52

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Το εμπορικό κέντρο αρθρώνεται γύρω από έναν εσωτερικό πεζόδρομο, ο οποίος δίνει μια νέα δυνατότητα κίνησης στο κέντρο της πόλης. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των κινήσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό κέλυφος. Η ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων , τα θεμέλια του βυζαντινού τείχους της  Πόλης υποχρέωσαν το κτίριο να υποχωρήσει στο επίπεδο του ισογείου και του ορόφου έτσι, ώστε να εκτεθούν τα ευρήματα. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια πλατεία στο επίπεδο των ανασκαφών που λειτουργεί ως εναλλακτική δυνατότητα εισόδου στο κτίριο. Η μεταλλική διάτρητη επιφάνεια της όψης προέκυψε από την ανάλυση νεφών fractals και την ειδική τους επεξεργασία. Στην οροφή του κτιρίου  το κεντρικό αίθριο στεγάζεται από μία βιοκλιματική επιφάνεια etfe foil, η οποία με τη λειτουργία της συμβάλει στην ισορροπία των κλιματικών συνθηκών στο εσωτερικό.  
Published in PROJECTS
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011 17:42

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Πρόκειται για μονοκατοικία σε ένα επίπεδο με βασικό στοιχείο σύνθεσης, το εσωτερικό αίθριο με τη φωτισμένη ελιά. Το κτίριο αρθρώνεται γύρω από αυτόν τον πυρήνα με αποτέλεσμα οι χώροι να έχουν μια αλληλοσύνδεση με συνδετικό κρίκο τη φύση. Μεγάλες στεγασμένες βεράντες ενοποιούν τον εξωτερικό χώρο με τον εσωτερικό. Το ογκοπλαστικό του κτιρίου χαρακτηρίζεται από την απλότητα των όγκων καθώς και από τη δυνατότητα πρόσθεσης ενός όμοιου επιπέδου πάνω από το υπάρχον. Πρίσματα αλληλοτέμνονται, δημιουργώντας κενά στους όγκους, τα οποία καλύπτονται με ξύλινες περσίδες. Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη κλίση του οικοπέδου, τοποθετούμε στο υπόγειο ένα διαμέρισμα, το οποίο έχει πρόσβαση στον κήπο. Ο όγκος του συγκεκριμένου διαμερίσματος, αποτελεί τη βάση των υπερκείμενων πρισμάτων.   
Published in PROJECTS