"ΣΟΥΡΛΕΙΟ" ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ

Η πρόταση έχει ως αντικείμενό της, την αλλαγή χρήσης του χώρου από κατοικία σε πολιτιστικό κέντρο και την προσθήκη καθ' ύψος δύο επιπέδων, ικανοποιώντας τους όρους της διαθήκης του κ. Σούρλου. Οποιαδήποτε μορφική και κατασκευαστική παρέμβαση ξεκινά από την επισήμανση, πως το κτίριο, αποτελεί στοιχείο της διαθήκης του Κ. Σούρλου ο οποίος το δώρισε στο Δήμο Νέου Ψυχικού με την επιθυμία να κατασκευαστεί εκεί ένας πολιτιστικός χώρος που θα φιλοξενεί αφενός εκθέματα από την ιδιωτική του συλλογή καθώς και περιοδικές εκθέσεις. Η σημασία του πολιτιστικού χαρακτήρα του κτιρίου εντείνεται από την πρόταση των μελετητών για την κατασκευή δύο επιπέδων εκθεσιακών χώρων πάνω από το υπάρχον κέλυφος, δημιουργώντας ταυτόχρονα υπαίθριους χώρους από όπου η θέα της πλατείας και της Εκκλησίας είναι μοναδική. Σημαντική επίσης προσθήκη αποτελεί η βιβλιοθήκη στο ημιυπόγειο της οικοδομής.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΟΡΙΣΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2009