ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ II

Νέο τετραώροφο κτίριο γραφείων με υπόγειο και φυτεμένο δώμα στο Μαρούσι Αττικής

Το κτίριο βρίσκεται τοποθετημένο ελεύθερα σε γωνιακό οικόπεδο εντός σχεδίου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Λεωφόρο Κηφισίας,
σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή όπου συναντάμε πολλά κτίρια γραφείων. Αποτελείται από έναν ενιαίο ορθογώνιο όγκο, με ανοιχτό αίθριο στο κέντρο του, ο οποίος υποχωρεί στην νοτιοανατολική γωνία του δημιουργώντας μια απότμηση και παράλληλα διαμορφώνονται οριζόντια διαμπερή ανοίγματα στον όγκο του κτιρίου. Με αυτές τις χειρονομίες, δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος εκτόνωσης, στο επίπεδο του ισογείου, ο οποίος επιτρέπει την υπαίθρια πρόσβαση στο εσωτερικό του κτιρίου και παράλληλα συμβάλλει στη δημιουργία οπτικών φυγών προς τις δυο πλευρές του οικοπέδου που εφάπτονται στους δρόμους.

Το κτίριο διαμορφώνεται εξωτερικά σε τρεις ζώνες καθ’ ύψος. Η πρώτη ζώνη αποτελεί το ισόγειο του κτιρίου, το οποίο “ξεδιπλώνεται”
και ενοποιείται με την υπαίθρια διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στην νοτιοδυτική πλευρά, περικλείοντας με αυτόν τον τρόπο την επιφάνεια νερού, που περιβάλλει τον πυρήνα του κλιμακοστασίου. Η δεύτερη ζώνη αποτελεί τον κορμό του κτιρίου, βρίσκεται στο επίπεδο του πρώτου ορόφου και περικλείεται από γυάλινες επιφάνειες. Παρεμβάλλεται ανάμεσα στην πρώτη ζώνη-βάση και τρίτη ζώνη-στέψη, διαχωρίζοντας τους όγκους και εντείνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση του κτιρίου που αιωρείται. Η τρίτη ζώνη αφορά στον β’ και γ’ όροφο, που τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, αποτελούν μαζί μια ενότητα και διαμορφώνουν τον άνω όγκο του κτιρίου με τα περιμετρικά στοιχεία σκίασης.

Οι τρεις όψεις του κτιρίου (ανατολική, δυτική, νότια) είναι κατά κύριο λόγο γυάλινες και διατρέχονται περιμετρικά από οριζόντια στοιχεία σκίασης, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα δυναμικό χαρακτήρα που μεταβάλλεται, ακολουθώντας την κλίση των στοιχείων σκίασης καθ’ύψος. Η βόρεια όψη του κτιρίου, όπου εσωτερικά χωροθετούνται οι ανελκυστήρες, το κλιμακοστάσιο και οι χώροι υγιεινής, είναι κυρίως κλειστή με μικρά οριζόντια ανοίγματα κατά μήκος της, ακολουθώντας τα οριζόντια στοιχεία σκίασης των άλλων πλευρών. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου, επιτρέποντας τον έλεγχο του ηλιασμού και του φυσικού δροσισμού των εσωτερικών χώρων του, καθώς στόχος της πρότασης είναι ο συνδυασμός της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με την αισθητική και αρμονική ένταξη στον πολεοδομικό ιστό, παρέχοντας παράλληλα ένα σύγχρονο χώρο γραφείων υπερτοπικής εμβέλειας, που ικανοποιεί τις ανάγκες ενός “ανοικτού σχεδιασμού” εργασιακού χώρου.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΖΑΡΜΠΑΛΗΣ
ΣΕΜΕΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ
ΣΤΑΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

SKV ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΕ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΟΛΥΒΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 2022
ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2023