ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ I

Το οικόπεδο βρίσκεται σε μια περιοχή της πόλης με χαλαρό αστικό ιστό και με μεγάλα αδιαμόρφωτα αστικά κενά με πυκνή φύτευση. Αποτελεί έτσι σημείο συνάντησης του ιστού της πόλης με το φυσικό τοπίο. Με την έννοια αυτή το κτίριο ορίζεται στην πρόταση μας όχι ως ένα ακόμα κτίριο, αλλά ως στοιχείο σύναψης της πόλης και της φυτεμένης έκτασης.
Προτείνουμε ένα κτίριο που ουσιαστικά απεικονίζει την λειτουργία του, που χαρακτηρίζεται από την συνεχή κίνηση, την ροή και την πληροφορία. Ένα κτίριο που από μόνο του δημιουργεί ροή γεγονότων, τόσο λόγω της γενικότερης μορφής του, όσο και της επιμέρους διαμόρφωσης των όψεων. Το αρχιτεκτονικό σώμα λειτουργεί ως η διεπιφάνεια (interface) ανάμεσα στις πληροφορίες του περιβάλλοντος και στον χρήστη.
Η αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί μια αφαιρετική πορεία και όχι μια πορεία προσθετική. Οραματίζεται πρώτα το κέλυφος ως συνολική οντότητα, η οποία υφίσταται κάθε είδους επιρροή μεταβολής παραμέτρων. Οι παράμετροι αυτές μπορεί να τροποποιούνται κατά το σχεδιασμό εξαιτίας μεταβολών οι οποίες αφορούν τον διατιθέμενο χώρο, τα εμβαδά των εσωτερικών επιπέδων - παταριών, τους όρους φωτισμού.
Η αρχική μάζα
Οι διαθέσιμες επιτρεπόμενες επιφάνειες διαμορφώνουν τον αρχικό κτιριακό όγκο. Η απομόνωση από τον περιβάλλοντα χώρο και οι ασυνέχειες του αδιαμόρφωτου κενού είναι εμφανείς.
Η μεταβολή
Η ανάγνωση του περιβάλλοντα χώρου καταδεικνύει τις πρώτες χειρονομίες πλασίματος, κατά τις οποίες το κοινόχρηστο πράσινο και πεζόδρομος πολλαπλασιάζονται και ενοποιούνται με το κτίριο.
Η ενοποίηση
Διαμπερή κενά εισάγονται στον ισόγειο χώρο κυκλοφορίας. Με αυτό τον τρόπο, το κτίριο εντάσσεται στον αστικό χώρο μέσω χειρονομιών ενοποίησης της κυκλοφορίας. Με την σύνδεση των οδών Γραβιάς και Φραγκοκκλησιάς, το κτίριο αναδεικνύεται μέσω της διαμπερούς και εντυπωσιακής εισόδου.
Το πορώδες
Το “πράσινο” ως οντότητα εισάγεται στον όγκο του κτιρίου, δημιουργώντας ημιυπαίθριους χώρους χαλάρωσης και κοινωνικοποίησης, βελτιώνοντας συγχρόνως την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου.
Το δυναμικό κτίριο
Ως στοιχείο σύναψης του αστικού με το φυσικό, το κτίριο ανταποκρίνεται μέσω του βιοκλιματικού, ευέλικτου και δυναμικού σχεδιασμού του σε ένα σύγχρονο χώρο επιχειρηματικότητας.

Α' ΒΡΑΒΕΙΟ

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟΥ
ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΜΥΡΤΩ ΜΕΓΑΡΙΤΟΥ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΟΜΗ Α.Ε.
LDK ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2021
ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2023