ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

"Heartbeat" | Σχεδιασμός νέου αθλητικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 1.315 τ.μ. επί της Λεωφόρου Μεσογείων στην Αθήνα

Το έργο έχει ως στόχο την αναζωογόνηση της περιοχής και την προσέλκυση νέων στον αθλητισμό, σε ένα περιβάλλον που εμπνέει την ομαδικότητα, το παιχνίδι και την ορατότητα των ξεχωριστών ταλέντων των νέων. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει γήπεδο μπάσκετ, γυμναστήριο, πισίνα, αποδυτήρια και υπαίθρια διαμορφωση beach volley.
Το αθλητικό κέντρο αντιμετωπίζεται σαν ένα σώμα που πάλλεται και μεταμορφώνεται μέσω των παραμέτρων του κτιριολογικού προγράμματος και της εμπειρίας στο χώρο. Η προοπτική μελλοντικής επέκτασης των γηπέδων του μπάσκετ μας οδηγεί στην αποκόλληση του όγκου των γηπέδων και στην άρθρωση του με το υπόλοιπο κτίριο μέσω ενός γυάλινου κουτιού. Η διαμπερότητα των κινήσεων και προσβάσεων αλληλεπιδρούν με το κτίριο μέσω διαμόρφωσης, μετατόπισης και υπερύψωσης των όγκων, προσδίδοντας στο κτίριο το παιχνίδισμα και τον παλμό ενός σώματος σε κίνηση. Αυτός ο παιγνιώδης παλμός ανταποκρίνεται στην συνολική αντιμέτωπιση του σχεδιασμού, είτε αφορά στην κάτοψη, είτε στην ογκοπλασία, είτε στην όψη.
Η εξωτερίκευση της αθλητικής δραστηριότητας αποτελεί έναν τρόπο διάδοσης των αρετών του αθλητισμού και ενίσχυσης της κοινωνικότητας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι τέτοιος ώστε να αναδεικνύεται ο κάθε ένας ατομικά αλλά και συγχρόνως να νιώθει μέλος μιας ευρύτερης ομάδας. Οι δραστηριότητες και η πολλαπλή ορατότητα τους προσδίδουν στο κτίριο ζωντάνια, ενισχύοντας και την απόδοση των αθλητών.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΙΧΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ 2020