ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Σχεδιασμός νέου συγκροτήματος κατοικιών αποτελούμενου από 94 πολυτελή διαμερίσματα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου Αττικής

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου συγκροτήματος κατοικιών στο Παλαιό Φάληρο. Το οικόπεδο μεγέθους 4544m2 βρίσκεται πάνω στην παραλιακή οδό (Ποσειδώνος) και αποτελεί μοναδικό σημείο με ιδιαίτερη μορφολογία και θέση στο παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστείων της Αττικής. Αποτελεί ένα από τα έργα των σύγχρονων επεμβάσεων στην αναδιαμόρφωση και ανάδειξη του παραλιακού άξονα της Αθήνας.
Οι συνθετικές αρχές για τη διαμόρφωση του όγκου του κτιρίου βασίστηκαν πάνω στην ιδιαίτερη θέση και μορφολογία του οικοπέδου. Η θεάσεις προς τη θάλασσα, ο προσανατολισμός, η σχέση με το φυσικό φως και τον αέρα σχημάτισαν τους άξονες για την ογκοπλασία του κτιρίου. Η περιβάλλουσα ατμόσφαιρα, το κτιριολογικό πρόγραμμα και ο πολυτελής χαρακτήρας του κτιρίου μας έδωσαν τις πρώτες κατευθύνσεις στη μεγάλη πρόκληση του σχεδιασμού των 94 κατοικιών. Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση των κατοικιών ορίζεται από τις χωρικές και βιοτικές ποιότητες που αντιστοιχούν σε έναν σύγχρονο τρόπο διαβίωσης. Η έννοια και σημασία της ιδιωτικότητας επιλύεται με λεπτούς σχεδιαστικούς χειρισμούς, έτσι ώστε τελικά κάθε κατοικία να διαθέτει τους απαραίτητους ιδιωτικούς ημιυπαίθριους χώρους, επιφάνειες πρασίνου, στοιχεία νερού και χώρους εκτόνωσης. Κάθε κατοικία αποκτά μοναδική επίλυση, για να διαθέτει τη δομή και τις ποιότητες μίας ανεξάρτητης και αυτόνομης κατοικίας. Κάθε όροφος περικυκλώνεται από ζώνες πρασίνου και νερού, μικρούς αστικούς κήπους, που μετατρέπουν την εξωτερική θέαση σε μία επέκταση του εσωτερικού χώρου διαβίωσης. Η ιδιαίτερη αυτή σχέση κάθε κατοικίας με τα στοιχεία του πρασίνου και του νερού πολύ προσεκτικά ενθέτει το κτίριο στο φυσικό του περιβάλλον και ταυτίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Παλαιού Φαλήρου, τη θαλασσινή αύρα και το αττικό φως.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΕΡΓΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΩΤΣΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΛΗΣ
ΣΕΜΕΛΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ 2020