Facebook Pixel

ESPA

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Το γραφείο μελετών Tsolakis Architects, ιδρύθηκε από τον Γιώργο Τσολάκη και αποτελεί συνέχεια του προσωπικού του γραφείου, το οποίο διατηρεί από το 2005. Το 2010 το γραφείο αποκτά την σημερινή του δομή, αποτελούμενο από μια ομάδα αρχιτεκτόνων μηχανικών, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες μελέτης, επίβλεψης και συμβούλου σε όλο το φάσμα και τις κλίμακες των αρχιτεκτονικών έργων. Η έδρα του γραφείου από το 2010 βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, ενώ η έδρα του παραρτήματος, βρίσκεται στην Οδό Κουμουνδούρου στη Λάρισα. Το γραφείο δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια και πρόσφατα έχει επεκταθεί στο εξωτερικό με έργα στην Κύπρο.
Η δομή και το μέγεθος του γραφείου, επιτρέπει τον σχεδιασμό και την μελέτη διαφορετικών μεταξύ τους έργων, τόσο σε επίπεδο τυπολογίας, όσο και σε επίπεδο κλίμακας. Η δραστηριότητα του εκτείνεται από την διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, μέχρι έργα μεγάλης κλίμακας και σημασίας. Έτσι οι μελέτες του γραφείου, μεταξύ άλλων, αφορούν κατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, κτήρια γραφείων, εγαταστάσεις υποδομών καθώς και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Ταυτόχρονα το γραφείο ασχολείται με τον τοπιακό σχεδιασμό, τόσο σε αστικό επίπεδο με τον σχεδιασμό πλατειών και υπαίθριων χώρων, όσο και σε επίπεδο τοπίου με τον σχεδιασμό πάρκων. Η διαρκής συμμετοχή του γραφείου σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που παρεμβάλλεται στις τρέχουσες επαγγελματικές ενασχολήσεις, διαμορφώνουν μια διάθεση πειραματισμού και επεξεργασίας ιδιαίτερων μορφών και δομών. Με αυτόν τον τρόπο αυτές οι καινοτόμες συνθετικές δυνατότητες, μεταφέρονται στην πράξη και συνεισφέρουν στην πρόοδο των μελετών και των έργων του γραφείου. Μας απασχολεί η διαρκής εξέλιξη της αρχιτεκτονικής μας γλώσσας και η προσαρμογή της στις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Το γραφείο έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Στις μέρες μας, η αρχιτεκτονική καλείται να διαβάζει τα σημεία των καιρών, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του χώρου μέσα από το ιστορικό γίγνεσθαι. Μια στατική αντίληψη του κόσμου, που πηγάζει από την ακραία θεωρητική απλοποίηση και την έντονη διάθεση για έλεγχο των πραγμάτων, αποτελεί τον σκόπελο της μονοσήμαντης ερμηνείας και άκαμπτης πρακτικής. Αποφεύγουμε και αναιρούμε αυτήν την στατικότητα, μέσω μιας διαρκούς επανερμηνείας της σκέψης και εξελικτικής διαδικασίας του σχεδιασμού.

Σε σύμπνοια με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, η αρχιτεκτονική σκέψη και γραφή, καλείται να αποτυπώσει αυτήν την πολλαπλότητα νοημάτων και μορφών. Βασικά ερωτήματα όπως η κλίμακα, η λειτουργία, η εντοπιότητα και ο συμβολισμός, εξετάζονται κι επανερμηνεύονται μέσω καινοτόμων και δημιουργικών διαδικασιών που θα γεννήσουν την νέα ιδέα. Οι αρχικοί αφαιρετικοί συσχετισμοί αποτελούν τους συντελεστές μιας διαδικασίας που εξελίσσεται συν τω χρόνω, και η οποία παράγει τους χωρικούς σχηματισμούς του δομημένου περιβάλλοντος. Αυτοί οι σχηματισμοί εγγράφονται στην νέα ιδέα της αρχιτεκτονικής σκέψης και μετατρέπονται σε μία ενιαία μορφική οντότητα, που εμπεριέχει το σύνολο των αισθητηριακών παραστάσεων.

Το σύγχρονο δομημένο περιβάλλον αποτελεί τη χωρική συνθήκη στην οποία αντικατοπτρίζονται "οι καιροί". Στόχος μας είναι η κλειστή ενότητα των μορφών να μεταβάλλεται διαρκώς σε ένα ανοιχτό σύνολο παραλλαγών, καθώς προστίθενται διαρκώς νέα στοιχεία και νέες σχέσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η ίδια η ιδέα, παραμετροποιείται στο διηνεκές, καθιστώντας κάθε φορά την αρχιτεκτονική μας σκέψη, σύγχρονη και καινοτόμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Τσολάκης (Λάρισα 1976) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 2001. Το 2004 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα “Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός” του Διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος εργάστηκε ως Επικουρικός Βοηθός στο 8ο–9ο εξάμηνο, στο μάθημα “Σχεδιασμός του κτηρίου Ε.Κ.Ε.Β.Ι. στην Πλατεία Κλαυθμώνος” στην περιοχή της Αρχιτεκτονικής σύνθεσης του Ε.Μ.Π. (Ν. Μάρδα Επ. Καθηγήτρια, Κ. Μωραίτης Αν. Καθηγητής). Από το 2001 μέχρι το 2005 συνεργάζεται με το αρχιτεκτονικό γραφείο Άρσις του κ. Κώστα Μωραΐτη, Αν. Καθηγητή Ε.Μ.Π ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Από το 2005 διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο μελετών Tsolakis Architects και ταυτόχρονα συνεργάζεται με διάφορα άλλα γραφεία. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς έχοντας διακριθεί με πρώτο βραβείο σε πολλούς από αυτούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα του Ε.Μ.Π. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε εκδόσεις και περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

E Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ

ΕΛΕΝΗ ΛΑΓΚΑΡΗ

Η Ελένη Λάγκαρη γεννήθηκε το 1981 στο Λονδίνο και κατάγεται από τα Ιωάννινα. Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και συνέχισε τις σπουδές της ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Εδιμβούργου (Master in Landscape Architecture, Edinburgh College of Art). Η διπλωματική της εργασία απέσπασε το 1ο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Celebration of Cities” της UIA. Ασχολείται με θέματα αρχιτεκτονικής τοπίου και αστικού σχεδιασμού, ενώ από το Δεκέμβριο του 2009 είναι υποψήφια διδάκτορας του ΕΜΠ ασκώντας Επικουρικό διδακτικό έργο στον Τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ. Από το 2011 αποτελεί μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας Tsolakis Architects.

Ε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Επαμεινώνδας Αργυρόπουλος
Miguel Muñoz Ayllón
Κοσμάς Βαρκαρόλης
Νίκος Γασπαρινάτος
Γλυκερία Ζάρα
Θοδωρής Ζαρμπάλης
Αθανασία Καλαϊτζίδου
Εύα Καπαδουκάκη
Αιμιλία Καραλιβάνου
Γαβριέλλα Καραμπάτσου
Λευτέρης Κατσάρος
Έλενα Κοροπούλη
Κωνσταντίνος Κοσμάς
Χριστίνα Κρυσταλλινού
Ελένη Λάγκαρη
Ηλίας Λεβής
Σοφία Λεπίδα
Φωτεινή Λιάκου
Πόπη Μαθηκολώνη
Μυρτώ Μεγαρίτου
Σεμέλη Μεσολογγίτη
Ανδρέας Μήτσιου
Μαρία Μουσουράκη
Σωτήριος Νικόλης
Στάμος Οικονόμου
Άγγελος Παλάσκας
Μαρία Παπαδάκη
Βασίλης Παπαδόπουλος
Πένυ Παπαευθυμίου
Ιωάννα Παπαματθαίου
Γιάννα Παπαπαύλου
Μπετίνα Παυλή
Γιώργος Ρέτσος
Αμαλία Σκαμαγκούλη
Γιώργος Σκετόπουλος
Βιβή Σκλιά
Φωτεινή Τερζοπούλου
Γεώργιος Τζαμούσης
Βαγγέλης Τζιμόπουλος
Γεωργία Τσιγάρα
Γιώργος Τσολάκης
Μιχάλης Φουντουκλής
Αγγελική Χρησίμου
Γιάννης Χωριανόπουλος